Pages

Happy Heart > Happy Soul > Happy Mind > Happy Love > Happy Life

Thursday, October 11, 2012

Pencarian Playschool part 1

Salam semua,

Dah berbulan lamanya x update blog ni. Sebab xda idea nak tulis apa. Xnak la blog aku ni jd blog sampah atau blog syok sendiri. So klu nak post entry pon biar yg informative dan ada lesson disebaliknya.

Hari tu aku telah berjaya mencurik masa utk pegi survey/recce playschool utk lais kat area bdr tun hussein onn ni.. Wlupon aku xda plan nk hantar lais ke area situ.. Tp saje jelah nak melawat2 preschool yg ada.. Lgpon aku pegi ngn kwn aku Mira. Dia nak masukkan anak dia Sarah tu yg skali jalan tu.. Aku nk gak tau psl yuran semua tu kan..

Utk enrolment 2013.. Aku survey 3 tempat kt BTHO tu... Semuanya kat satu tempat n kawasan shoplot yg sama.. Kira naik sekolah ni.. Turun jalan sikit depan tu naik sekolah yg lain plak.. Mmg dekat2 je..

Ok firstly kitorg singgah CIC.. Masa tu teacher farah yg entertain kitorang.. She's very energetic n aggresive.. (nampak garang sikit la.. Hehe) Which for me is good la.. Sbb xda la budak2 tu lemau je kann.. So teacher farah terangkan lah pasal program yg dorang offer.. Apa aktiviti dorg semua.. Mmg tertarik la.. Teacher farah pon baik melayan kitorang.. Bab fees plak.. Utk budak 4 thn - 6 thn, registration fees rm880 sahaja. Klu utk playschool budak 3 thn, registration rm580 je..

Pastu kat CIC ada 3 program atau pakej.. Mutiara, Delima, Zamrud.

Mutiara from 8:30 am - 12 pm

Delima from 8:30 am - 2:00 pm ke 2:30 pm ntah

Zamrud from 8:30 am - 5:30pm. Start 6:15 pm baru kena caj ot klu kita amek lambat. Pastu klu amek program zamrud, hari sabtu ada kelas sampai kol 1. Mutiara & delima takde kelas sabtu.

Yurannya plak sama utk semua umur.

Mutiara : RM250
Delima : RM400
Zamrud : RM550

So far nampak mcm ok. Nampak bersih tp kitorang xberpeluang nak melawat kawasan.. Ehehe teacher farah pon xda offer pon :P

Pendapat aku : aku suka sekolah ni.. Mira pon nampak berminat nak masukkan sarah kt situ.. Cuma utk lais yg baru nak masuk 2thn bln depan ni.. Wlupon thn depan dh consider 3yo.. Tp aku rasa dia kecik sgt la utk blaja2 semua ni..

Takpa kita proceed ke sekolah ke 2.. Sekolah ni betul2 dah mengecewakan aku.. Sebelum ni aku kemain la excited nak masukkan anak aku ke situ.. Sbb baca blog org lain review nya sgt bagus.. Tp expectation aku dah kena potong ngn manager nya yg x semenggah.. Kitorg sampai time budak2 tu lunch.. So manager tu bukak pintu ngn muka x puas hati je usha kitorang.. Maybe x suka kitorg dtg kut.. Aku ada la terbaca notis tulis kt bwh tu parents are not allowed to enter bla bla bla.. Kitorg dtg nak tanya + tgk kan.. Bagus sgt ke sekolah ni sbb yuran antara yg plg mahal n nowdays dah byk masuk iklan kat tv3..

Masuk je dah bau x sedap.. Oh maybe sbb tgh nak lunch kot.. Bau makanan.. Pastu sekolahnya luas terbentang je xdak apa2.. Sebab kunun2 nya montessori blaja dlm bulatan ke ntah camna..

Kitorang x dpt good response dr manager tu so kitorg xdpt byk info + jadi x berminat lgsg nak hantar ke situ..
Fees nya dah la mahal ke main.. Pastu ada la program wajib yg kena extra charge on top of the monthly fees..

Satu situasi yg berlaku.. Ada sorang budak kecik ni sorang2 dia je.. muka sayu aku tgk.. Mcm sedih pon ada.. Tepi dia ada bag.. Aku assumed kelas dia dh habes n parent x sampai lg.. Sementara yg lain2 tgh lunch.. Dia dok sorang2 je..

Dlm otak aku terpk.. Dorg x bgi bdk ni makan skali ke? Berkira sgt ke nak bg budak kecik tu makan? Byk sgt ke pon bdak2 tu makan? luak ke makanan dorg? Ke makanan pon catu sbb takut teacher n manager x dpt makan? Tp aku bersangka baik.. Oh maybe budak ni dah bg makan dlu.. Huhuhu

Pendapat aku : say no to sekolah ini kat area ni! Tp aku akan pegi tgk area lain plak kot2 lebih menarik n memberangsangkan.. Seriously aku mmg tertarik sgt2 ngn sekolah ni sebelum aku ke sekolah tu.. Skang harapan aku dah hancur berkecai.. Kecewa.. Rasa nak nangis.. Aku rasa tertipu.. Aku harap sgt branch lain tak mcm kat situ.. Atau manager nya lebih baik..

Kemudian kitorang ke genius aulad pulak.. Same row ngan sekolah ke 2. Aku agak impressive bila masuk sekolah ni.. Ada big screen ngn projector tgh tayang cita boboiboy.. Budak2 semua cute2 sgt.. Aura n energy kat situ sgt best.. Kitorng masuk office dia.. Cantik n kemas.. Assembly hall dorg besar n luas.. Mmg selesa la klu dorg nak berguling ke nak wrestling ke kan..

Aku lupa nama teacher yg entertain kitorng.. Teacher rozie ke? Aiseh x igt lahh.. Tp teacher nya sgt baik n betul2 sambut kedatangan kitorang..

Cuma program cuma ada 2 sessi.. Kira xda yg pagi sampai kol 2-3 ke.. Pastu utk lais mmg belum lagi laa..

Fees plak rm268 sebulan.

Pendapat aku : aku nak masukkan lais sekolah ni tp bila dia 5 tahun nanti kot.. Xpon 4 thn sbb aku suka la tgk cara dorg.. Hopefully kat branch lain pon best mcm kt situ.. Patut la ramai org hantar anak kat genius aulad kan..

Pastu kitorg terus gerak ke giant makan kat fullhouse.. Selepas perbincaangan ibu ke ibu.. Kami kemungkinan akan pilih CIC.. sbb mira nak hantar anak dia at least class sampai kol 2.. Aku mcm x kesah sgt.. Tp CIC atau genius aulad terlalu awal kot utk lais.. Aku igt playschool tu sekolah main2.. Yelah.. Bermain.. Thats what kids should do right? Lagi2 yg baru 2-3 thn ni.. Ada plak yg dah desperate sgt nak anak blaja mcm2..

Memandangkan aku dah mula menceburi bidang ECE ni.. So aku tau should n shouldn't.. Aku bkn ckp kosong je tau.. Aku amek KAAK tau.. N kalau ada rezeki aku nak sambung blaja early child education ni.. :D so nanti kalau aku dah ada sekolah sendiri, korang hantar la anak korang kat sekolah aku ni.. Hehehe

Overall, Aku rasa cam xsesuai lg nak masuk kan lais ke sekolah yg blaja2 ni.. Kalau jenis mak ayah yg nak anak advance sgt boleh la kutt.. Jadikan lah anak korang tu robot kecik2 dah paksa blaja bagai.. 0-6 ada masa utk kanak2 bermain.. 0-6 tu gak dorg absorb semua benda.. So dorg bkn blaja pon.. Dorg menghafal sebenarnya.. 7-14 baru proses pembelajaran utk dorg..

Yes betul, korang xnak anak korang ketinggalan.. Takut tercicir whatsoever.. Tp korang sanggup ke nak korbankan keseronokkan bermain anak2 korang semata2 nak puaskan hati korang?

Isnin-jumaat blaja blaja blaja.. Sabtu ahad main..

Kalau aku la.. Isnin- jumaat main.. Sabtu ahad blaja. Tp bkn blaja baca tulis semua tu.. Blaja muzik ke..art class ke, horse riding ke.. Aku akan lebih kan waktu bermain dari waktu belajar..

So aku akan cari nursery/taska yg aktif dgn pelbagai aktiviti :) sukar gak tu sbb biasa taska ni xda aktiviti sgt. Tp xpa mesti ada jugak nanti.. Kalau ada taska yg best.. Rekemen la kt aku ye!

Kepada sekolah no 2 td.. Sorry aku xda niat nak burukkan sekolah u.. Maybe kitorg dtg salah timing.. Tp as an owner/manager/principal kenalah tunjuk contoh yg baik kan? Especially kat parents yg tiap2 bln byr yuran nak kaver sewa kedai, gaji teacher, yuran franchise lagi, loan bank lagi kalau adalah.. Hahaha apa daa aku ngarut ni..

Kepada para ibu dan bapa.. Selamat mencarik nurseri, taska, playschool, preschool, tadika, kindergarten dan sekolah yg terbaik utk anak2 anda..

Peace, wassalam.

7 comments:

Mama Cyg said...

salam dear..syukur sgt atas review u pasal Montessori kindi tu..i pun berkenan kt sekolah tu,plan nak daftar anak i jumaat ni tapi da terbaca kt blog u ni rasa i kene pertimbangkan la.i ada 2pilihan sekolah i tgh survey kt area btho ni..emm nak tau details pasal kindi tu tapi xsesuai kita nak bincang kt blog kan sebab kang marah pulak owner kindi tu..bole tak kita chat kt ym ke..i punya email lilyshuib@yahoo.com..i memang perlukan sgt review dr u tu sebab dpt bantu i buat pilihan utk anak i..

Mama Cyg said...

salam dear..syukur sgt atas review u pasal Montessori kindi tu..i pun berkenan kt sekolah tu,plan nak daftar anak i jumaat ni tapi da terbaca kt blog u ni rasa i kene pertimbangkan la.i ada 2pilihan sekolah i tgh survey kt area btho ni..emm nak tau details pasal kindi tu tapi xsesuai kita nak bincang kt blog kan sebab kang marah pulak owner kindi tu..bole tak kita chat kt ym ke..i punya email lilyshuib@yahoo.com..i memang perlukan sgt review dr u tu sebab dpt bantu i buat pilihan utk anak i..

Mama Cyg said...

kindi hunting

http://akulahputeriraja.blogspot.com/

Huzairiyah Hussin said...

dear,

how to contact u. do you have fb?
i want to know your final decision and also to extend discussion. add me huzairiyah hussin ok!

Me And The Boyz said...

sekolah no.2 sekolah mana beb?

dah masukkan ke anak ko kat CIC tu? ok ker? sebab aku pun bercadang nak masukkan anak aku CIC bukit jelutong, pasal genius aulad takde kat sana and aku macam rasa tak best kat brainy bunch.

apa komen ko?

eh..assalamualaikum :)

MammaSun said...

Huhuu...rasa macam tahu je sekolah ke 2 tu....masa i gi survey situ pun semacam je feel dia...macam tak mesra alam....terus tak jadi masuk.

Zaza Si Photographer said...

very informative, tq! :)