Pages

Happy Heart > Happy Soul > Happy Mind > Happy Love > Happy Life

Wednesday, May 11, 2011

Anak kau pakai pampers apa?


Percaya atau tidak bahawa status ekonomi mak ayah diukur dengan pemakaian pampers atau sepatutnya disebut diaper iaitu lampin pakai buang

mungkin org yg belum kahwin atau belum ada anak tergelak dgn statement ini tapi percayalah bahawa ianya benar.. huhuhu

sebabnya ramai yg tanya aku & ewan 
"anak kau pakai pampers apa?"
bila bitau dorg jwb lah.. "huh, xnak kalah"
dah tu patut ke kitorang jwb.. "anak kami pakai kertas A4 je"
atau "anak kami bungkus pakai surat khabar aje"
hahahha boleh ke?

so aku nak cerita lah sikit sepanjang hampir 6 bulan jadi mak..
mcm2 jenis diaper jugalah yg kitorang beli
and boleh dikatakan.. semua diaper lebih kurang sama je
aku dah pegang n menelek satu2
cuma brand, harga, aksessori, ketebalan je yg membezakan..

Masa Lais baru lahir dulu aku bagi dia pakai diaper Giant aje..jenama First Choice
mmg murahla.. baper ringgit je.. tapi aku x igt plak berapa pieces ada dalam..
tp yg small pack la..


ok jer pakai diaper tu.. cuma x bagusnya pita lekat dia tu mcm sellotape..
bila nak bukak salin terkejut budak tu sebab bunyik dia kuat..
  Lola dia komplen la cucu dia terkejut2..
soh ewan tukar beli diaper lain pulak

aku soh ewan beli diaper yg murah2 je
sbb pada kotak pemikiran aku cam mebazir je beli mahal
kalau baby xde problem pakai yg murah.. pakai jelah kan..



lepas tu Lais pakai diaper jenama Hey Baby!
murah jugak.. kalau size S 56pcs xsampai RM20
Lais ok je pakai.. tapi ada masalah jugak Lola nya komplen
pita lekatnya susah nak tanggalkan..
kalau silap lekat nak bukak pasang balik mmg bercinta..
bunyik bila tarik pita tu xdelah kuat tp payah sgt lah pulak
beberapa minggu je pakai diaper ni pastu tukar lain lagi...

Kitorang beli Pampers Comfort pulak
kalau xsilap aku beli kat Speedmart 99 size S 44 atau 48 pcs (dah luper)
harga RM33.50
harga mahal sikit la drpd yg kitorang beli dulu
2x je beli pastu rasa mcm x best sgt
sbb kain diaper dia lembut sgt2..
baby pakai sedap la kut.. tapi entah aku x suka pulak
susah nak check diaper dia penuh ke apa ke..
tapi struktur dia memang best
dengan easy tape.. mmg bagus tapi aku x suka.. so carik lagi yg lain



kemudian kitorang test pakai Pureen Dry 5 Premium pulak
Size S 48pcs dkt nak RM40..
errkk mahal la pulak
pulak tu susah nak jumpa.. setakat ni jumpa kat carrefour je
tempat lain xjual pureen 5 ni..

diaper ni ok.. kain dia lembut pastu tebal
kalau penuh diaper dia Lais xde bising pon..
maknanya mmg kering la..
tapi yg x bestnya bila dah2 lama.. peha Lais melecet sebab tepi diaper tu keras..
so tukar lagi.. hehehe
2x je beli pureen 5 ni


pastu kitorang pakaikan Lais Huggies Dry Comfort
kitorang x beli.. atok btr dia yg belikan kat tesco extra cheras sbb masa tu ada promosi
tp diaper ni xberapa nak bagus sbb selalu je bocor
xberapa kemas tu pasal bocor kut..
pakai 2 pack je pastu x pakai dah...

dan sekarang dgn rasminya kitorang pakaikan 2 jenis diaper kat Lais..
satu untuk pakai hari2 biasa..
satu lagi untuk pakai malam ngan jalan2..

untuk pakai biasa2..


brand petpet
jumbo pack M80 pcs harganya dkt nak RM45
kalau kira2 dlm 56sen sekeping..
oklah kut untuk parents yg ekonomi nya biasa2 je
sbb diaper nya pon tebal.. ada easy tape.. kemas kat bahagian tepi dan tak bocor
dalam banyak2 aku suka diaper petpet ni
harga pon ok

kdg2 ada dorang jual jumbo pack ni dgn harga RM32-RM35
lagi lah murah kan x smpai 50sen sekeping
tapi diaper nya lebih nipis..
nipis setengah drpd diaper pet2 yg harga biasa..
so jahat gak la dorang ni.. jual murah.. tp dinipiskan
kalau x caya cuba try beli..hehehe





 pet2 size M
sangat mudah nak bukak pasang balik dgn easy tape
 nipis sikit (versi murah)
 overall tetap ok =)



dan untuk jalan2 dan malam kitorang pakaikan lais Mamy Poko
mahal RM39++ utk M 44pcs
tak pernah beli lagi yg murah punya.. tapi nanti nak test dorg nipiskan ke x.. hehehe





mmg sangat tebal
tgk kat waistband dia pon ada tmpt penyerap
mmg kalis bocor..
sgt sesuai utk baby yg pee & poo banyak..
biasanya waktu malam yg baby produce banyak
sbb kdg2 kita lambat tukar..kalau lambat sgt takut kena nappy rash pulak
sebab dah diaper dan lembap & basah..

sebenarnya, tak kesah pakai diaper jenama apa pon..
ikut kemampuan anda
keselesaan dan kesesuaian anak anda

bagi yg pakaikan anak diaper murah tu xperlu lah nak ckp kt org yg beli diaper mahal buat apa membazir lah apa lah.. korang jeles kan sebenarnya.. hehehe gurau2 je..
yang beli diaper mahal tu pon xyah la nak bangga2 sgt..
oh anak aku pakai jenama tooott.. yang kaler tooottt...
(merujuk kepada yg plg mahal lah)

sebab apa2 pon diaper tu akan dipenuhi ngn pee & poo dan ke tong sampah juga akhirnya
hehehehe

jumpa lagi.. assalamualaikum =)

7 comments:

mrs redzuan said...

anak saya pakai huggies sebab ini yang paling selesa dan tak menggatalkan punggung anak saya. sebelum ni memang dah bermacam-macam la gak tukar jenama. sampai anak kedua pun masih setia dengan huggies..=)

SafSafRaRa said...

diaper ni kena ikut serasi kulit budak kan.. tapi huggies mmg bagus..ramai anak kwn2 pon pakai huggies =D

EiZaRaZiErYa said...

ehehehe...sonok pulak lah bace entry ni~ ehhee...pet.pet~ anak buah zie pakai ni lah dlu..huhu..wink3 >_<

Momma AA said...

erm.. baru terbaca entry ni yg ditag oleh cik mai..
mmg diapers mahal skrg.. kita kena bijak berbelanja....
tambah lg saya dah beranak 2... sebelum ni anak saya pakai huggies, lately pelekatnyer selalu tertanggal.. rugi jer.. dah x leh pakai.. then kita tukar pada pet pet.. so far pet pet ok jer.. mmg berbaloi dan lebih kurang cam mamy poko.. kualitinyer lebih terjamin.. huhu...
Skrg anak2 saya gunakan mamy poko dari korea, saya beli dari pemborong.. RM0.55 sekeping.. ok la tu.. asalkn baby2 saya selesa.. bak kata safra apa2 pon diaper tu akan dipenuhi ngn pee & poo dan ke tong sampah juga akhirnya...
hehehehe

shafana said...

1)drypers 2)pet pet 3) whoopee 4)huggies 5)pet pet

shafana said...

pet pet

Muhammad Haziq said...

Huhu saya pon pkai pmpers lagi